LÄÄKÄRILIITON RAJU MISSIO PYRKIÄ RAJOITTAMAAN ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUTTAMME

Olen jo ottanut kantaa ns. puoskarilakiin, mutta lain mahdollisen läpimenon seuraukset ovat niin huolestuttavat että katson tarpeelliseksi jatkaa vielä aiheesta.

Lääkäriliitto on listannut tavoitteitaan tulevalle vaalikaudelle ja esittää, että ”uskomushoitojen” tarjoaminen on kiellettävä lapsille, vakavasti sairaille (esimerkiksi syöpäsairaudet, psyykkiset sairaudet, diabetes, epilepsia), raskaana oleville ja muille haavoittuville ryhmille.

Käytännössä kielto koskisi siis valtaosaa väestöstä, varovaistenkin arvioiden mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista. Kun vielä puhutaan epämääräisesti ”muista haavoittuvista ryhmistä” niin en tiedä kuka lopulta jäisi kiellon ulkopuolelle.

Pelkästään psyykenlääkityksellä on reilusti yli 700 000 suomalaista. Itse olen parantunut psykiatrisen diagnoosin saatuani lääkkeettömästi, elämäntapamuutosten ja luontaisten hoitomuotojen avulla. Suomessa psykiatrit eivät yleisesti usko, että vakavista mielenterveyden häiriöstä voi ylipäätään parantua.

En halua soimata lääkäreitä, sillä me kaikki olemme kohdanneet myös erinomaisia, potilaan tilanteen ja tarpeet kokonaisvaltaisesti huomioivia ammattilaisia. Ongelma onkin ensisijaisesti siinä, että järjestelmämme on kauttaaltaan medikalisaation läpitunkema, eivätkä lääkärit juuri uskalla tuoda esiin omia todellisia näkökantojaan.

Keväällä 2018 tehdyn väestökyselyn mukaan noin puolet suomalaisista on hoidattanut terveysongelmiaan virallisen terveydenhuollon ulkopuolella. Valtaosa heistä ilmoitti saaneensa apua luontaisista tukihoidoista. Uuden ruotsalaistutkimuksen mukaan noin puolet kroonisesti sairastuneista ruotsalaisista käyttää luontaishoitoja perinteisten hoitojen yhteydessä, mutta harva puhuu tästä lääkärilleen peläten lääkäreiden reaktioita.

Lääkäriliitto ei piittaa hoitoja saaneiden kokemuksista, vaan on aikeissa runnoa läpi lain, jossa puututaan kovalla kädellä ihmisten itsemääräämisoikeuteen ja valinnanvapauteen. Keinoina tavoitteen saavuttamiseksi käytetään tarpeettomien uhkakuvien maalailua sekä ylimielistä asennetta suhteessa hoitajiin ja hoidettaviin. Tällä tavoin ei voida toimia sivistyneessä yhteiskunnassa.

Palveluita rajusti rajaamalla ja kieltämällä loukataan myös kansalaisten vapautta harjoittaa elinkeinoa ja ammattia. Miten käy tuhansien luontaishoitoalalla työskentelevien yrittäjien ja työntekijöiden? Heidän toimeentulonsa on vakavasti uhattuna. Lisäksi Lääkäriliitto vaatii että viranomaisten tulisi saada tehokkaasti ja itsenäisesti puuttua epäasialliseen ja laittomaan toimintaan. Voin vain kuvitella mitä seurauksia tästä koituisi maassa, jossa jo valmiiksi etenkin terveydenhoidon piirissä pelätään viranomaistahoja ja niiden mielivaltaa.

Lääkäriliitto ajaa härskisti niin omien jäsentensä kuin myös lääkejättien taloudellista etua tilanteessa, jossa medikalisaatio on jo vakava yhteiskunnallinen ongelma johon on syytä puuttua tiukasti ja kiireellisesti. Nyt tilannetta ollaan uuden lakialoitteen myötä puskemassa tyystin väärään suuntaan.

Kyse on suoranaisesta inkvisitiosta ja ihmisten leimaamisesta harhaoppisiksi. Kun kerran uskonasioihin päästiin niin eikö Lääkäriliiton taholta olisi loogista yrittää puuttua myös sellaisiin uskonnollisiin rituaaleihin kuten rukoukseen, jonka avulla tavoitellaan parantumista? Eikö tässä ole riski lääketieteellisten hoitojen hylkäämisestä?

Onneksi meillä on Suomessa uskonnonvapaus, eli vapaus uskoa tai olla uskomatta. Vaikka luontaishoidot tutkimustulosten vastaisesti määriteltäisiin puhtaasti uskomushoidoiksi ilman todistettavia terveysvaikutuksia, niin eivätkö ne silloin kuuluisi perustuslain turvaaman uskonnonvapauden piiriin? Yritän tässä vain sanoa, että kun ei uskontojen määritelmästäkään vallitse yksimielisyyttä ja uskonnollisen yhdyskunnankin voi vapaasti Suomessa perustaa, on Lääkäriliitto nyt vakavassa vaarassa ajaa agendallaan itse umpikujaan.

Näenkin kaikkien osapuolten kannalta järkeväksi tavoitteeksi luontaishoitojen ammattimaisen harjoittamisen tuomista osaksi asiallista rekisteröinti- ja valvontajärjestelmää niin että hoitoja voidaan hyödyntää tarpeen mukaan myös terveydenhuollossa koululääketieteen tukena sekä apukeinona purkaa tarpeettomia lääkityksiä.

Vielä haluan korostaa että vihreän eduskuntaryhmän 15:sta kansanedustajasta lakiesityksen ns. ”puoskarilaista” on allekirjoittanut ainoastaan Ozan Yanar. Aihe jakaa näkemyksiä, mutta puolueen sisällä on paljon heitä jotka suhtautuvat luontaishoitoihin myötämielisesti.

3 ajatusta aiheesta “LÄÄKÄRILIITON RAJU MISSIO PYRKIÄ RAJOITTAMAAN ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUTTAMME”

 1. Tellervo Räinä

  Itse olen saanut rukoushoitoa, ja se on auttanut enemmän kuin syöpälääkkeet. Kannatan luontaishoitoja vanhoille ihmisille. Lapset ja nuoret ovet eri asia. Heillä solut uusiutuvat nopeasti, myöskin haitalliset solut. Mutta ikä-ihmiset toivon mukaan saisivat päättää itse mitä hoitoa ottavat vai ottavatko ollenkaan.

  1. Lapsia täytyy tietysti suojella vaarallisilta hoidoilta mutta aikuisten tulisi tosiaan saada itse päättää. Rekisteröityminen parantaisi valvontaa. Asiaan löytyy järkeviä ja kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja ilman tarpeettomia rajoituksia, näin uskon! Kiitos kommentoinnista Tellervo.
   Terkuin, Kata

 2. Moron,
  ainoa mitä jäin kaipaamaan Facebookista lähdettyäni (noin 3500 ystävää) olit Sinä. Miten voi olla olemassa joku, jolla on niin samanlaiset mielipiteet ja tunteet (hyvässä ja pahassa). You Rock! Toivon kaikkea hyvää ja kaunista elämääsi. Ja ruhtinaallisesti rikkauksia taide/kirjallisuus-bisnekseen, kuten myös politiikan saralle. Olet ihana, älä ikinä unohda sitä! ”Tiedämme mitä olemme, mutta emme tiedä, miksi tulemme.” William Shakespeare. With Love, Ras

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös