kata-norja

SISÄÄNHENGITYKSEN AIKA

Matkustimme puolisoni kanssa marraskuun alussa Pohjois-Norjaan, Jäämeren rannalle. Kaamoksen kynnyksellä valoa on näillä leveyspiireillä enää vähän, mutta emme suunnanneet pohjoiseen auringon perässä vaan nähdäksemme valaita ja revontulia.

Saavuttuamme yöjunalla Kolariin jatkoimme omalla autolla kohti Skjervøyta, saarta jonka lähistöllä parveili sadoittain miekka- ja ryhävalaita. Seuraavat kaksi päivää saimme viettää merellä, sillejä saalistavien jättiläisten kanssa. Näky oli pysähdyttävä: siellä täällä veden pintaa leikkaavia mustia selkäeviä, taipuisasti kaartuvia pyrstöjä, korkeina pärskähteleviä vesisuihkupatsaita. Seisoin veneen keulassa, siniseen hämyyn kietoutuneiden vuonojen ja vuorten ympäröimänä, ja kuuntelin valaiden puhkuvaa, puhisevaa hengitystä. Hengitimme samaa ilmaa, vaikkakin eri tahtiin.

ARKTISEN LUONNON AINUTLAATUISUUS

Matkamme viimeisenä iltana näimme vihdoin myös revontulia, ja taivaallisen valonäytelmän keskellä jopa tähdenlennon. Onni on tunnetusti häilyvää, ja nukkumaan mennessämme tunsin jo haikeutta edessä olevasta kotiinpaluusta ja surua siitä, että pohjoinen luonto on vakavasti uhattuna. Juuri pohjoisessa ekosysteemi on ainutlaatuisessa yksinkertaisuudessaan erityisen haavoittuva ja arktisella alueella, johon Suomikin kuuluu, ilmaston lämpeneminen on nopeampaa kuin muualla maapallolla.

Pyöriessäni unettomana vuoteessa mietin millaista olisi elää täällä hengissä säilymisen reuna-alueilla. Kaipasin pakoon kiireen ja kulutuksen sanelemaa länsimaista elämäntapaa joka sairastuttaa ihmiset, aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä eläimille ja tuhoaa luonnon monimuotoisuuden. Luonnolla on valtava voima, myös toipua ja palautua, mutta sen vahvuus ja kestävyys ovat joutuneet kohtuuttomalle koetukselle.

MIKSI POLITIIKKA

Ahdistavia ajatuksia väistääkseni selasin puhelintani ja tarkistin saapuneet sähköpostit. Joukossa oli yllättävältä taholta tullut viesti. Siinä minulta tiedusteltiin halukkuuttani lähteä ehdolle tuleviin eduskuntavaaleihin Vihreän liiton riveistä. Minua on pyydetty ehdolle aiemminkin, mutta en ole kokenut politiikkaa omaksi kutsumuksekseni, vaan uskonut että kuvataide ja kirjallisuus antavat kaltaiselleni taiteen suomaa vapautta rakastavalle paremmat mahdollisuudet vaikuttaa.

Nyt yllättäen esitetty suora kysymys nosti kuitenkin pintaan lukuisia itselleni tärkeiksi muodostuneita aihealueita kuten mielenterveys, medikalisaatio, ihmisten luontosuhde, ympäristön monimuotoisuus, ilmastonmuutos ja eläinoikeudet. Tunnistin itsessäni kipeän tarpeen ryhtyä edistämään aiempaa kestävämpää elämäntapaa, joka tukee sekä planeettamme että sen asukkaiden hyvinvointia. Jos haluamme hoitaa itseämme, meidän on hoidettava ympäristöämme.

TEHTÄVÄ LUONNON PALVELIJANA

Aamulla heräsin ristiriitaisiin ajatuksiin. Lähteminen mukaan politiikkaan tuntui yhtä aikaa luontevalta ja kaukaa haetulta. Mahdollisuus pyrkiä vaikuttamaan oli kuitenkin tässä ja nyt. Halusinko juosta pakoon maailmaa ja sen ongelmia vaiko mennä rohkeasti päin haastetta epäröinnistäni ja peloistani huolimatta?

Nyt, muutamaa viikkoa myöhemmin, olen varma uudesta suunnasta. En pyri pakoon vaan tartun haasteeseen.

                                Valaat, revontulet, tähdenlento.

Pyyntö lähteä ehdolle eduskuntavaaleihin osui otolliseen onnellisten sattumusten sarjaan. Tämä tuskin kelpaa politiikan areenalla rationaaliseksi perusteluksi päätökselleni, mutta minulle se riittää, yhdessä sisäisen varmuuteni kanssa. Haluan palvella luontoa ja edistää näkemystä, joka palauttaa ihmisen erottamattomaksi osaksi ympäristöä.

HENGITYKSEN MERKITYS

Me hengitämme kaikki samaa ilmaa; ihmiset, valaat, meret ja metsät, hyönteisiä unohtamatta. Mutta ihminen tuntuu unohtaneen hengittämisen jalon taidon. Olemme eläneet ikään kuin kohtuuttoman pitkään jatkuneessa uloshengityksen tilassa, vapauttaneet valtavan määrän hiilidioksidia ja laajentaneet ulkoista maailmaamme. Samalla sisäinen maailmamme on kutistunut ja keuhkomme ovat lähes tyhjät. Tätä kutsutaan kuolleeksi tilaksi; tilaa jossa keuhkoputkissa on jäljellä vain sen verran ilmaa että ne eivät painu kokoon.

Tarjolla on ensisijaisesti tekohengitystä ja vippaskonsteja, mutta niistä ei ole pitkän aikavälin ratkaisuksi. On aika vetää syvään henkeä, aika pysähtyä ja rauhoittua, siirtää happea soluihin. Samalla kun rintakehämme laajenee sisäinen maailmamme kasvaa ja alamme antaa arvoa aidosti merkityksellisille asioille. Mutta siinä missä uloshengitys on helppoa ja tapahtuu passiivisesti levossa, vaatii sisäänhengitys työtä ja ponnistusta, todellista tahtotilaa.

Vastasyntyneen lapsen ensimmäinen, uuden elämän mahdollistama hengenveto on todennäköisesti sen elämän vaativin. Mutta pian kaikki jo sujuu kuin itsestään, sillä lapsi hengittää luonnostaan oikein. Samalla tavoin meidän on ihmiskuntana synnyttävä uudelleen, palattava alkuasetuksiin. Meidän on luotava kestävä ja aiempaa syvempään ymmärrykseen perustuva suhde niin itseemme kuin ympäristöömme. Uskon että se on ainoa keinomme palauttaa luonnon tasapaino ja pelastua.

32 ajatusta aiheesta “SISÄÄNHENGITYKSEN AIKA”

 1. Hienoa, että ryhdyt ehdolle. Sinulla on varmasti rohkeutta toimia tuulessa ja tuiskussa, ja muutenkin annettavaa poliittisella areenalla.

  1. Kiitos Susanna! Melkoista sahaamista se päätöksenteko oli sillä vähän kieltämättä kahistutti mutta nyt olen täynnä intoa. Paljon on työtä tehtävänä, uutta opittavana.

  2. En ihan pienestä huoju enkä kaadu. Eli kyllä sitä uskallusta mennä vastatuuleen ja myrskynsilmään löytyy 🙂

 2. Herkkä, hieno perustelu politiikkaan ryhtymiselle. Toivon tosiaan menestystä vaaleissa, silläkin
  uhalla, ettämaalaamisesi kävisi vähäisemmäksi.
  Mutta yhtä herkästi ja värikkäästi jos politiikkaan tartut kuin siveltimeen, niin jälki on yhtä hienoa.
  Menestystä vaaleihin ja taiteeseen. Ja tietenkin siihen tärkeimpään, eli elämään.

  1. Kiitos Simo hienosta ja herkästä kommentista! Maalaamista en jätä, vaikka vähemmälle nyt jääkin, ainakin vähäksi aikaa. Ja myös elämälle täytyy tosiaan antaa aikaa. On pidettävä itsensä kunnossa ja hyvinvoivana. Muuten ei ole hyödyksi kenellekään.

 3. Olen asunut Magröyjan saarella, eli Norrkapissa, Gjesväerin kylässä vuoden ja kaksikuukautta.
  Kiva, että alat ehdokkaaksi. Onnea vaan matkaan! Olen ollut tietoinen elämäsi eri vaiheista siitä lähtien, kun tulit julkisuuteen. Olet saanut paljon aikaan ja varmaan yhtä ansioituneena jatkat.
  Pidän taideteoksistasi. Kiva, että olen saanut ihailla niitä Facebooksivuilla. Tilaan ensikuun alussa julisteen. Nyt olen rahaton.

  1. Olet kyllä päätynyt niin pohjoiseen ettei juuri pohjoisemmaksi enää pääse! Voi että! Vähän taidan sinua kadehtia, vaikka varmasti siellä asumisessa omat haasteensa. Jos en pääse eduskuntaan niin kuka tietää vaikka tulisin sinne, lähiseuduille 🙂 Pohjoinen on vienyt sydämeni. Kiitos paljon palautteesta ja tuesta!

  1. Kiitos Teija! Toivottavasti saan ääneni kuuluviin eläinten, luonnon ja samalla meidän ihmisten puolesta <3

 4. Kristiina Hyryläinen

  Upeaa, että lähdet mukaan taistelemaan luonnon säilyttämisen puolesta! Suosittelen, että tutustut edesmenneen Matti Hyryläisen (1942-2013) 40-vuotisen kirjoittajauran testamenttikirjoitukseen ”Kaikki työ ei ole arvokasta – Kasvuideologian konkurssista demokraattiseen talouteen” ja kirjaan ”Uusi yhteiskuntajärjestelmä – teoria luontoa säästävästä yhteiskunnasta”. Linkit alla. Voimia ja menestystä työhösi!
  http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.com/
  http://www.democraticeconomy.net

 5. Hienoa että lähdit mukaan. Toivoin joulupukilta tauluasi ja sain sen. Onnea kampanjaan! Sekä luonto että psykiatria tarvitsevat puolestapuhujia politiikkaan.
  Rauhallista Joulunaikaa!
  Annukka Ahonen, psykiatriaan erikoistuva lääkäri, terapeutti ja luonnonsuojelija.

  1. Kiitos Annukka kannustavasta palautteesta ja hienoa jos maalaus miellyttää! Mielenterveys- ja luontoasiat ovat tosiaan itselleni keskeisiä ja molemmissa tarvittaisiin mielestäni nykyistä kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä sen sijaan että keskitytään ensisijaisesti korjaamaan oireita/vahinkoja. Terveen luonnon ja myös terveen ihmismielen perusta on monimuotoisuus.
   Rauhallista Tapaninpäivää ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle!
   Kata

 6. Rosita Koistinen

  Hieno homma Kata, että lähdet Vihreiden listoilta vaikuttamaan. Olen seurannut vuosia elämäsi polkuja ja ihaillut rohkeutta, miten olet kohdannut eri haasteet. Upeat maalaukset viestittävät myös henkistä polkuasi.
  Olen miettinyt kauan, ketä äänestän, nyt sekin asia ratkesi.
  Annan ilman muuta ääneni Sinulle!

 7. Helena Karjalahti

  Hienoa Kata, että lähdet ehdokkaaksi. Sinula on elämänkokemusta ja älliä, Sinunlaisia tarvitaan politiikkaan. Onnea tulevaan koitokseen. Minun ääneni saat!

 8. Anna-Mari Tilli

  Hei! Hyvä kun olet mukana! Snulla on hyvät teemat ja kyky myös olla esillä ja tulla kuulluksi. Jos vielä puhuisit yksinyrittäjien puolesta niin täydellistä.

 9. Upea teksti. Juuri näin meidän pitää tehdä. On aika vetää henkeä sisäänpäin ja ihmiskunnan on koettava uudelleensyntymä. Ei tämä Tellus eikä ihminen kestä enempää elinvoimaisena. Osa luonnosta on jo pysyvästi tuhottu. Nyt ei enää riitä jarruttelu, kehitys kohti tuhoa on pysäytettävä ja ihmisissä on tapahduttava muutos suhteessa luontoon ja toisiinsa.

  1. Hienoa että jaat saman käsityksen siitä että tarvitsemme kokonaisvaltaisen transformaation. Kiitos Ville palautteestasi 🙂 <3 Ihanaa kevättä sulle!

 10. Juhani Tenhunen

  Tervetuloa mukaan myös Kiuruveden Kärlkkäisten Sukuseuran puolesta!

  Juhani Tenhunen
  liikkeessä vuodesta 1980

 11. Jarmo Nevalainen

  Olen pitänyt sinua fiksuna ja pidän tietenkin edelleen. Silti tässä asiassa huokuu nyt vahva TUNNElataus joka ei välttämättä korreloi JÄRJEN kanssa.
  Ota selvää a) vihreiden historiasta (siitä mistä he itse eivät halua puhua) b) suomen poliittisesta historiasta ja sen nykyhetken syistä ja seurauksista.

  Ennenkaikkea perehdy hiilidioksidin merkitykseen ekosysteemissä, mitä se on ja mitä se ei ole. Jos kerkeät ja jakasta niin ympäristöliikkeen luojat (Maurice Strong). Heidän taustoistaan ja mihin kaikkeen he ovat kytkeytyneet…..voi olla aika päräyttäviä hetkiä tiedossa jos uskallat ottaa punaisen pillerin sinisen sijasta….

 12. Hienoa että lähdet ehdolle, ja olen seurannut sinua tuolla luonnonsuojelupuolella jo pidempään niiden ulostulojen myötä, arvostan niitä. Vaikka en arvosta puoluetta johon kuulut.

  Mutta koska politiikkaan tähtäät, haluaisin kysyä mielipidettäsi monille kymmenille tuhansille tärkeässä asiassa. Eli Malmin lentokenttä ja sen kohtalo. Kosketatako se sinua lainkaan ja näetkö sillä mitään luontoarvoa? Tai muuta arvoa. Suurin osa vihreistä ei näe siellä muutakuin tulevia asuntoja. Jotka tulevat olemaan hyvin kalliita, juurikin savimaan takia. Asuntoja saataisiin mahdutettua ihan muuallekin.

  Tämä on ainoa kysymys jonka tällä foorumilla esitän.

  1. Toivon että Malmin kenttä jatkaisi toimintaansa ja että alue suojeltaisiin. En näe järkeä rakentaa sinne asuntoja.

 13. Kata,

  Kirjoitat: ”otolliseen onnellisten sattumusten sarjaan. Tämä tuskin kelpaa politiikan areenalla rationaaliseksi perusteluksi päätökselleni, mutta minulle se riittää, yhdessä sisäisen varmuuteni kanssa”

  Sattumaa ei ole. Olen niin iloinen siitä, että olet ehdolla. Tarvitaanko sen enempää rationaalisia perusteita sille, että lähdet ehdolle.
  Mielestäni riittää mainiosti se, että sinulla on palo ja halu lähteä kehittämään yhteisiä asioita niistä lähtökohdista, mitkä ovat sinulle tärkeitä ja omien arvojesi mukaisia.
  Luota aina intuitioon, se ei koskaan valehtele.
  Saat minun ääneni, koska haluan nähdä sinut tekemässä hyviä asioita eläimien, luonnon ja meidän ihmisten hyvinvoinnin eteen.
  Voimia ja iloista matkaa kohti eduskuntaa ❤️

  1. Kiitos Irina, arvostan todella ääntäsi. Voimia tarvitaan. Toivottavasti menen tosiaan läpi. Kiitos vielä <3 🙂
   Terkuin,
   Kata

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös